onsdag 2 maj 2012

Potatis och löksoppa - Focaccia bröd


Potatis- och löksoppa recept
3 potatisar
1 gul lök
1 msk matfett
4 dl vatten
1 buljongtärning

1/2 krm peppar
ev. salt
klippt persilja eller finskuren purjolök

Gör så här, skala potatisen och löken, och skölj potatisen. Skär allt i tunna skivor. Värm matfettet i en gryta och fräs löken. Tillsätt potatisen, vattnet och buljongtärningen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills potatisen är mjuk, det tar ca 15 min. Smaksätt med peppar och ev. salt. Om du vill ha soppan slätså kan du vispa den med tex. en stavmixer.

Bedömmning: Den blev jättegod perfekt smak!


Focaccia bröd

Recept
11/2 dl fingervarmt vatten
1/4 paket jäst=12 g

1 msk olivolja
2 krm salt
1 1/2 dl durumvete
1 1/2 dl vetemjöl

ev. 12 svarta urkärnade oliver
1/2 msk olivolja
2 tsk hackad färsk rosmarin eller timjan / 1 tsk torkad rosmarin eller timjan
3 krm flingsalt
tips: om du inte har eller inte vill ha durumvete så kan du ta allt vetemjöl. Alltså ersätta durumvete mot vetemjöl ;)

Gör så här, Häll det fingervarma vattnet (37° om det är vanlig jäst, 45° om det är torrjäst) i en skål. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt oljan, saltet, durumvete och nästan allt vetemjöl - spara 2 msk till utbakningen. Arbeta degen tills den är ganska smidig men ändå ganska lös. Jäs degen i bunken med bakduk över i 20 min. Sätt ugnen på 225° och lägg bakplåtspapper på en plåt eller smörj en plåt. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidigt på ett mjölat bakbord. Lägg den på plåten och platta ut degen med mjölade händer tills den är 20x20 cm. Lägg en bakduk över och låt den jäsa i 15 min till. Tryck ner dem ev.oliverna och pensla brödet med 1/2 msk olja. Strö över rosmarinen eller timjan och flingsaltet och grädda brödet i mitten av ugnen ca 15 min.

Bedömning: Det blev gott men kanske lite för mycket flingsalt och det hade nog varit godare utan rosmarin (vi valde det). Men annars blev det perfekt gräddat.

Jag jobbade med Kajsa Dahlberg
Gemensam uppgift: Diskmaskinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar