Potatis- och
löksoppa recept
3 potatisar
1 gul lök
1 msk matfett
4 dl vatten
1 buljongtärning
1/2 krm peppar
ev. salt
klippt persilja eller
finskuren purjolök
Gör så här, skala
potatisen och löken, och skölj potatisen. Skär allt i tunna skivor. Värm
matfettet i en gryta och fräs löken. Tillsätt potatisen, vattnet och
buljongtärningen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda
under lock tills potatisen är mjuk, det tar ca 15 min. Smaksätt med
peppar och ev. salt. Om du vill ha soppan slätså kan du vispa den
med tex. en stavmixer.
Bedömmning: Den blev
jättegod perfekt smak!
Focaccia bröd
Recept
11/2 dl fingervarmt vatten
1/4 paket jäst=12 g
1 msk olivolja
2 krm salt
1 1/2 dl durumvete
1 1/2 dl vetemjöl
ev. 12 svarta
urkärnade oliver
1/2 msk olivolja
2 tsk hackad färsk
rosmarin eller timjan / 1 tsk torkad rosmarin eller timjan
3 krm flingsalt
tips: om du inte har
eller inte vill ha durumvete så kan du ta allt vetemjöl. Alltså ersätta
durumvete mot vetemjöl ;)
Gör så här, Häll det
fingervarma vattnet (37° om det är vanlig jäst, 45° om det är torrjäst) i
en skål. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt oljan, saltet, durumvete
och nästan allt vetemjöl - spara 2 msk till utbakningen. Arbeta degen
tills den är ganska smidig men ändå ganska lös. Jäs degen i bunken med
bakduk över i 20 min. Sätt ugnen på 225° och lägg bakplåtspapper på en
plåt eller smörj en plåt. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidigt
på ett mjölat bakbord. Lägg den på plåten och platta ut degen med
mjölade händer tills den är 20x20 cm. Lägg en bakduk över och låt den
jäsa i 15 min till. Tryck ner dem ev.oliverna och pensla brödet med 1/2
msk olja. Strö över rosmarinen eller timjan och flingsaltet och grädda
brödet i mitten av ugnen ca 15 min.
Bedömning: Det blev
gott men kanske lite för mycket flingsalt och det hade nog varit godare
utan rosmarin (vi valde det). Men annars blev det perfekt gräddat.
Jag jobbade med Kajsa Dahlberg
Gemensam uppgift: Diskmaskinen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar