fredag 7 september 2012

Den utvalde - sammanfattning

Den utvalde handlar om Jonas, han bor i ett strikt och "isolerat" område som kallas för Enahanda, Enahanda betyder likadant. Han bor där med sin mor, far och syster Lily. Ingen där kan se färg, det finns ingen sol, ingen vind, inga backar, ingen snö eller regn. Men det är något speciellt med Jonas. Hans ögon är mycket ljusare än alla andras. En dag när Jonas och hans kompis Asher kastar ett äpple fram och tillbaka, ser Jonas något konstigt på äpplet för en stund, men sen är det borta.

Alla barn under tolv år är indelade i ålders grupper, det börjar med ettor och går upp till tolvor, Jonas är själv en tolva. Efter tolv spelar åldern ingen roll, då jobbar man till man blir gammal sen bor man på ett ålderdomshem tills man blir befriad. Befriad kan betyda att man kanske dör eller åker Annorstädes (utanför deras samhälle).

Varje år har dom en cermoni, då blir alla barn ett år äldre och bytar åldersgrupp, varje år får man något nytt som bevisar att man blir större och mognare. Tolvornas cermoni är viktigast. Dom får reda på vilket jobb dom ska få jobba med, och sedan gå en utbildning för att lära sig hur man ska göra. Jonas var född som barn nr nitton under det året, därför sitter han som nr nitton som ska ropas upp på scenen under deras cemoni. Jonas har en annan kompis som heter Fiona och hon sitter som nr arton, hon ropas upp på scenen och får reda på sitt arebete, sen är det Jonas tur. Men ledaren i äldrekommittén, dom som bestämmer i deras samhälle, hoppas över Jonas och alla blir chockade.

När alla andra i tolvan har fått reda på sitt jobb, börjar äldrekommitténs ledare prata, hon säger att det inte var ett misstag att hoppa över Jonas, man sparar det bästa tills sist. Ledaren kallar upp Jonas på scenen och när han kollar ut i publiken ser dom annorlunda ut, dom ser inte ut som vanligt. Äldrekommitténs ledare berättar att Jonas ska få ett mycket viktigt arbete, han ska bli samhällets minnesbevarare. Att vara minnesbevarare innebär att man måste ha generationer efter generationers minnen från förr. Han måste ha intelligens, integritet, mod och ha förmågan att se bortom, att se bortom är något speciellt som har med Jonas ögon att göra, han kan se färg fast han är inte medveten om det.

När Jonas ska gå till sin första utbildningsdag sällskapar han med Fiona, för hon ska till samma ställe, Fiona skyndar sig in och Jonas kollar efter henne, då ser han att hennes hår ser annorlunda ut. Det var samma sak som hände med äpplet och alla människor i publiken. När Jonas kommer in till den gamla minnesbevararen frågar Jonas honom om dom där sakerna och minnesbevararen förklarar att han kan se färgen röd. Den gamla minnesbevararen förklarar för Jonas vad som kommer hända, och han berättar att han ska överföra hans minnen till Jonas. 

5 kommentarer:

  1. Du har skrivit en fantastiskt sammanfattning, Olivia! Från början till slut - helt fantastisk!

    Två saker jag vill att du noterar:
    "åldersgrupper" - skrivs som ett ord
    "byter" i dåtid heter "bytte"

    SvaraRadera
  2. thanks for the answers bro

    SvaraRadera
  3. tack behövde denna för skolan. tack för fusket

    SvaraRadera
  4. haha jag behövde dehär för mitt svenska arbete, tack som fan

    SvaraRadera